
Duyu bütünlemesi, çevremizden veya vücudumuzdan gelen duyusal bilgilerin etkileşimi ve bunların sonucunda ortaya çıkan motor ve duyusal davranışların analizini ve sentezini kapsayan nörolojik bir süreçtir.Çevreden gelen uyaranları algılamamızı sağlayan ve bu uyaranlara cevap vermemize neden olan yedi adet duyumuz bulunur. Bunlar bilgilerin geldiği duyular; Tat, Dokunma (Taktil), İşitme, Koku, Görme; diğer ikisi ise denge, hareket(vestibüler), kas ve eklem duyusu (propriosepsiyon) olarak ifade edebiliriz.
Duyusal işlemleme problemleri; dışarıdan aldığımız dokunma, tat, koku, görme, işitme, hareket ve pozisyon hissi gibi duyuların beyin tarafından az ya da fazla bulunması şeklinde ortaya çıkabilir.
Akranlarıyla birlikte oyun oynayamama, öğrenmede sorunlar yaşama, motor koordinasyonda bozukluk yaşama, kalabalık alanlara girmede problem yaşama, kalem tutama, eşyaları elinden düşürme, çok sık düşme, çevredeki eşyalara çarpma, parmaklarını göz önünde hareket ettirme, parmak ucunda yürüme saç-tırnak kestirirken problem gösterme, yemek yemede sorunlar yaşama, çevredeki gürültülerden rahatsız olma, ayakkabılarını çoraplarını giymek istememe, altını ıslatma ve farkına varmama ya da bundan hoşlanma duyu bütünleme problemleri sonucunda ortaya çıkan problemlerden bazılarıdır.
Duyusal bütünleme bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlükleri ve diğer nörolojik durumlar ile prematüre doğan bireylerde görülebilir.
Biz Ne Yapıyoruz?
Merkezimize randevu ile gelen bireylerin öncelikli olarak değerlendirmesi uzman Ergoterapistlerimiz tarafından yapılır ve bireyin ihtiyaçlarına göre uygun terapi programı planlanır.
Duyusal bütünleme temelli seanslar her bireyin ihtiyaçlarına göre uygulanmaktadır. Seanslar, self-regülasyonu, duyusal işlemlemeyi, vücut farkındalığını, motor planlamayı veya kaba-ince motor becerilerin gelişimini hedefler.
Duyu bütünleme terapisi merkezimizde bireyselleştirilmiş özel programlar şeklinde birebir uygulanan, bireysel anlamda zenginleştirilmiş eğlenceli ve çocuğun katıldığı oyun ve aktivitelerden oluşan bir terapi odasında sürdürülür. Ailelerin bu terapi sürecine aktif katılımlarını sağlanır.
ERGOTERAPİ
Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık uygulamasıdır.
Ergoterapinin temel amacı; kendine bakım, iş ve üretici faaliyetler, oyun ve serbest zaman aktiviteleri ile kişilerin yaşam rollerini yerine getirmesi için anlamlı ve amaçlı aktiviteler kullanarak kişilerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını sağlamak ve toplumsal katılımlarını artırmaktır.
Ergoterapistler, otizm, serebral palsi, kas hastalıkları, ortopedik yaralanmalar,down sendromu, rett sendromu, yaygın gelişimsel bozukluk, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, mental retardasyon, az gören, hemipleji, duyu bütünleme problemi ve diğer tanıları almış veya tanısı bulunmayan özel gereksinimli tüm bireylerle çalışırlar.
Ne Yapıyoruz?
Merkezimize randevu ile gelen bireylerin öncelikli olarak değerlendirmesi uzman Ergoterapistlerimiz tarafından yapılır ve bireyin ihtiyaçlarına göre uygun terapi programı planlanır.
Ergotereapi merkezimizde bireyselleştirilmiş özel programlar şeklinde birebir uygulanan, bireysel anlamda zenginleştirilmiş eğlenceli ve çocuğun katıldığı oyun ve aktivitelerden oluşan bir terapi odasında sürdürülür. Ailelerin bu terapi sürecine aktif katılımlarını sağlanır.
Verdiği eğitimin önemini bilen ve gerçekten bu özel çocukların farkını farkedebilen bir kurum.